שער הכניסה לאמריקה הלטינית

שער הכניסה לאמריקה הלטינית

ראיון אחד על אחד עם נשיא הבורסה של פנמה, ארז אקרמן, השוהה בימים אלה בישראל לרגל פגישותיו עם ראשי הבורסה הישראלית. "הבורסה של פנמה היא שער הכניסה לכל מי שרוצה לעשות עסקים במדינות אמריקה הלטינית" 
בורסת היהלומים של פנמה התקבלה במאי 2008 לשורות הפדרציה העולמית במסגרת הקונגרס שנערך בשנחאי ובו התקבלו גם שתי בורסות נוספות, זו של תורכיה וזו של אוסטרליה.

הבורסה החדשה של פנמה היא ללא כל ספק אחת המרתקות והמעניינות ביותר כיום ועיניהם של יהלומנים רבים נשואות לעברה ולא רק בגלל העובדה שבראשה עומד נשיא הבורסה הצעיר ביותר בעולם, אלא בעיקר בזכות הפוטנציאל האדיר שהיא מגלמת בתוכה.

ארז אקרמן, הישראלי, הוא רק בן 31 והוא האיש שעומד בראש הבורסה הפנמית ואמור להנהיג אותה קדימה ולהפוך את החזון למציאות. אקרמן גדל ברמת השרון ובילדותו עבר עם הוריו לארה"ב.

אקרמן מספר - "חזרתי לישראל לבד על מנת לסיים תיכון ולהתגייס לצבא. אני מגדיר את עצמי כציוני והיה לי חשוב לעבור את המסלול שעובר כל ישראלי. אחרי הצבא חזרתי לארה"ב ובמהלך העבודה שלי שם גיליתי את הפוטנציאל של אמריקה הלטינית. כשהבנתי את המשמעות והעוצמה של האזור החלטתי גיבשתי את הרעיון של הקמת בורסה בפנמה שתהווה שער כניסה לכל מדינות אמריקה הלטינית ותהיה דרך גישה לכ – 700 מיליון התושבים המתגוררים במדינות האזור".

בבורסה הפנמית החדשה חברים כיום 37 חברים ולאחר שהיא התקבלה לפדרציה וזכתה למעמד רשמי במסגרת המוסד הבינלאומי החשוב ביותר של ענף היהלומים חל גידול משמעותי מאד בכמות הגורמים הפונים אליה על מנת להתקבל כחברים. כמו כן חל גם גידול ניכר בגורמים הבינלאומיים שמבקשים לקיים איתה שיתופי פעולה.

מימין לשמאל - ארז אקרמן, נשיא הבורסה של פנמה, אלן סלרס, הבעלים של עיר היהלומים בפנמה סיטי ונשיא רוטרי אינטרנשיונל ודייל ווטאצ'אווסקי מנכ"ל חברת גייטס - רדיסו האחראית על בניית עיר היהלומים
 
 
זהו הביקור הרשמי הראשון שאתה מקיים בישראל מאז שהבורסה הפנמית התקבלה כחברה בפדרציה העולמית?
הגעתי לישראל לשבוע של פגישות אינטנסיביות ולהשתלמויות בבורסה הישראלית. בשלב בו אנחנו נמצאים בתכנון הבניין החדש של הבורסה אנחנו זקוק לסיוע רב בכל מה שקשור לאבטחה, לנושאים של מבנה ארגוני, מבנה של מוסדות הבורסה וההנהלה.
  
אתה נעזר רבות בבורסה הישראלית?
הבורסה הישראלית היא המודל הטוב ביותר שקיים בעולם ואני שמח על כך שניתנה לי הזכות לקבל סיוע בעיקר מהנשיא, אבי פז ומהמנכ"ל, יאיר כהן. אבי מסייע לנו רבות גם כנשיא הבורסה הישראלית וגם כנשיא הפדרציה העולמית. הוא מלווה אותנו באופן צמוד מאז שהחלטנו להקים את הבורסה בפנמה ואין לי ספק שלא היינו מגיעים לאן שהגענו בלי העזרה והליווי הצמוד שלו. אנחנו רואים באבי פז את הגורם המרכזי לכך שאנחנו חברים היום בפדרציה העולמית ושואפים לחזק ככל הניתן את מערכת היחסים המסחריים בין שתי הבורסות שלנו. בנימה אישית, אני יכול לומר שאבי הוא הרבה יותר מקולגה וחבר – אבי הוא מורה דרך ואב רוחני וזכינו שהוא זה שתומך בנו ומלווה אותנו. לשמחתי הרבה הוא זיהה את הפוטנציאל של השוק של אמריקה הלטינית ונותן מעצמו מעל ומעבר לשם קדום העניינים שלנו בזירה הבינלאומית.

מה מערכת הקשרים שלכם עם הממשל בפנמה?
בעסקי היהלומים יש צורך בשיתוף פעולה הדוק ומתמשך עם הגורמים השלטוניים על מנת ליצור קרקע פורייה וטובה למסחר ולשמחתי הרבה התמיכה של הממשלה בפנמה בבורסת היהלומים היא יוצאת מגדר הרגיל. הקשרים שלנו עם הממשלה הם מאד קרובים ואנחנו זוכים לתמיכה גם מנשיא פנמה, מרטין טוריחוס וגם מסגן הנשיא ושר החוץ סמואל לואיס נווארו. המנכ"ל שלנו, חביב אביעד (ישראלי גם הוא) הוא בעל קשרים יוצאים מגדר הרגיל עם ראשי הממשל בפנמה. הוא חי ופעיל בפנמה כבר למעלה מ – 30 שנה בתחום התכשיטים והזהב והוא בעל ניסיון אדיר במדינות אמריקה הלטינית. בימים אלה הוא פועל באופן נמרץ לריכוז השוק כולו תחת המטרייה של הבורסה הפנמית ואנחנו זוכים לשיתוף פעולה אבסולוטי מהממשל. 

איך התמיכה הזו באה לידי ביטוי?
הם מסייעים לנו גם ברמה המקומית וגם ברמה הבינלאומית. בימים אלה למשל עומד לעבור חוק  בפרלמנט הפנמי שבמסגרתו הבורסה תוכר כאזור סחר חופשי. המשמעות לכך היא עצומה – אפס אחוז מס יצוא, אפס אחוז מס יבוא ואפס אחוז מס הכנסה. יש בפנמה כבר אזור סחר חופשי בעיר קולון, זוהי עיר נמל בצד האטלנטי של תעלת פנמה ובה פורקים את כל הסחורות הכבדות שמופצות לכל דרום אמריקה. בורסת היהלומים תהנה מכל החוקים החלים על ה-FREE ZONE שבקולון אבל יש לה יתרון אחד נוסף – היא ממוקמת בפנמה סיטי, במרכז העיר.

מלבד הבורסה, מה עוד יהיה באזור הסחר החופשי של הבורסה בפנמה סיטי?
מדובר בקומפלקס שלם של בניינים. בצמוד לבורסה יוקם מלון אקסקלוסיבי מאד שישירת את כל היהלומנים שמגיעים מכל העולם. בנוסף יוקמו בקומפלקס 15 גורדי שחקים שהם חלק מקומפלקס שיקרא דיימונד סיטי (עיר היהלומים) ובהם יפעלו בנקים, חברות היי טק, חברות עופה, חברות שילוח ועוד. זה יהיה מרכז כלכלי מודרני ותוסס. הפרוייקט הזה הוא של חברת "גייטס", חברת פיתוח אמריקאית גדולה ואת בניין הבורסה החדש מתכנן הארכיטקט המפורסם רוזטי שאחראי בין השאר על התכנון של האצטדיון האולימפי החדש בבייג'ין.

מתי החוק של ה –FREE ZONE צפוי להיות מאושר בפרלמנט באופן סופי?
בעוד כחודש.

המיקום של פנמה הוא משמעותי ביותר מבחינת היכולת לממש את הפוטנציאל שגלום בבורסה שלכם.
בהחלט. צריך לזכור שתעלת פנמה היא אחד המקומות האסטרטגיים החשובים ביותר לכלכלת של האזור כולו – גם של ארה"ב וגם של אמריקה הלטינית. בין השאר בזכות המיקום הגיאוגרפי של פנמה היא מהווה את מרכז ההפצה של סחורות כבדות למדינות אמריקה הלטינית ואין לי ספק שהעובדה הזו תסייע רבות גם להצלחה של הבורסה הפנמית להוות גורם משמעותי וחשוב לכלכלה האזורית בכלל ובתחום היהלומים והתכשיטים בפרט.
חשוב גם לציין שפנמה היא מדינה יציבה ביותר, זו המדינה היחידה מחוץ למדינות ארה"ב שהמטבע הרשמי שלה הוא דולר אמריקאי, יש בה מערכת בנקאות מפותחת ביותר והיא מהווה את המרכז הפיננסי החשוב ביותר של דרום אמריקה. מכל בחינה שהיא, פנמה היא מדינה מפותחת ומערבית גם מבחינת השירותים וגם מבחינת האפשרויות שהיא מציעה.

מהם לוחות הזמנים של פרויקט הקמת הבורסה החדשה?
התחלת הבנייה צפויה להתחיל במרץ 2009 ותחילת האכלוס תהיה בין 16 ל – 18 חודשים לאחר מכן.

במהלך השנתיים הקרובות, במקביל להקמת המשכן החדש של הבורסה, תמשיך הבורסה של פנמה לפעול ממשכנה הנוכחי?
כן, במהלך השנתיים האלה יש לנו אתגרים רבים. אנחנו רוצים להפוך את הבורסה לגוף המרכז את כל העסקים של הענף באזור של מדינות אמריקה הלטינית. כיום אין באזור העצום הזה בורסה והפעילות היא לא מסודרת. אנחנו נפתח מכונים גמולוגיים, בתי ספר לגמולוגיה, נדאג לכל נושא שרותי השילוח של סחורות לכל היבשת ומהיבשת החוצה ובחזרה. אנחנו נקים תערוכות של תכשיטים ושל יהלומים בפנמה ונארגן כאן כנסים ואירועים בינלאומיים.

אקרמן (עומד מאחורי נשיא הפדרציה, אבי פז) עם ראשי ענף היהלומים בכנס של ה - WFDB שנערך בשנחאי ובמהלכו התקבלה הבורסה של פנמה כחברה בארגון
 
 
בכמה משפטים, תאר ליהלומן הישראלי את הפוטנציאל והמבנה של השוק של מדינות אמריקה הלטינית.
דרום אמריקה היא עצומה מבחינת הגודל וההיקף שלה. אנחנו שער הכניסה לפעילות מול 20 מדינות ו – 23 איים דוברי ספרדית שנמצאים דרומית לארה"ב. יש באזור למעלה מ – 650 מיליון תושבים והכלכלה של מדינות האזור נמצאת בצמיחה מאסיבית והביקוש למוצרי צריכה יקרים של התושבים עולה בצורה מתמדת בשנים האחרונות. אפשרויות השיווק הן מאד נרחבות בעיקר בזכות העובדה שהשפה השלטת היא ספרדית. חשוב לזכור שבכל תחומי הכלכלה והמסחר, פנמה היא המרכז הכלכלי והלוגיסטי החשוב ביותר בדרום אמריקה. כל מי שרוצה לפעול ולהיחשף לפוטנציאל האדיר שקיים כאן בכל תחומי הכלכלה עושה זאת דרך פנמה וגם ענף היהלומים אינו שונה מבחינות אלה.

כמה חנויות יש במדינות אמריקה לטינית שעוסקות בתחום?
פנמה היא שער הכניסה ללמעלה מ – 15,000 חנויות ובתי עסק העוסקים בתכשיטים וביהלומים.

מבחינה שיווקית, איך אמור היהלומן הזר להתמודד עם השוק החדש של אמריקה הלטינית?
השוק של אמריקה הלטינית הוא ייחודי מבחינה שיווקית ואחד היתרונות הגדולים שלו גלומים בכך שהשפה השלטת במדינות האזור היא ספרדית. מי שיפעל דרך הבורסה שלנו יוכל להיחשף בצורה הטובה ביותר לכל השוק של אמריקה הלטינית בין השאר בזכות שני גורמים מרכזיים:
  1. אנחנו נעניק למי שיפעל דרכנו רשימה מעודכנת ומלאה של כל חנויות התכשיטים והעסקים העוסקים ביהלומים במדינות אמריקה הלטינית כולל מעקב תשלומים אחרי כל בתי העסק ודירוג שלהם.
  2. במקביל, נעניק לכל מי שיפעל כאן ליווי צמוד ונדאג לכך שתהיה לו "נחיתה רכה" (SOFT LANDING). אנחנו נדאג לעזרה בכל מה שקשור להתאקלמות, להתמקמות הפיזית בפנמה, במציאת מגורים, בקבלת יעוץ משפטי, בפתיחת חברה שתשתייך ל – FREE ZONE ותהיה נטולת מסים. כמו כן אנחנו נסייע בכל מה שקשור להתיישבות ולאזרחות בזכות ההסכמים המיוחדים שיש לבורסה שלנו עם רשויות ההגירה במדינה.

חברי בורסה רבים פועלים במסגרת הבורסות השונות בארה"ב, איך תענה על השאלה – "מדוע צריך בכלל את הבורסה של פנמה?"
אמריקה הלטינית היא שוק חדש, בלתי נגוע ובתול כמעט לחלוטין והוא דובר כולו ספרדית. לבורסות בארה"ב אין נגישות ישירה אליו ורק הבורסה של פנמה יכולה לאפשר חדירה ישירה וניצול מלא של כל הפוטנציאל הגלום בשוק האדיר של אמריקה הלטינית. הבורסה של פנמה תהיה מרכז הסחר המרכזי והחשוב ביותר למדינות האזור. הבורסה שלנו היא שער הכניסה לכל היהלומנים בעולם שרוצים להיכנס לשוק התוסס והמתפתח של דרום אמריקה. חשוב לזכור שהשוק של אמריקה הלטינית הוא בעל פוטנציאל אדיר – והדרך היחידה למצות את הפוטנציאל הזה היא דרך הבורסה הפנמית.

מה החזון שלך בנוגע להתפתחות הבורסה בעתיד?
בשלב הראשון המטרה היא להפוך את פנמה למרכז סחר היהלומים של אמריקה הלטינית בתחומי התכשיטים, היהלומים ואבני החן. בשלב השני אני מאד רוצה להפוך את פנמה למרכז ייצור של יהלומים, כאשר היתרונות היחסיים המרכזיים שלנו הם כוח עבודה זול ומיומן והיכולת להקים מפעלי ייצור באזור הסחר החופשי ולקבל פטור מלא מתשלומי מס כמו גם הקלות רבות אחרות שיוענקו ממשרד המסחר והתעשייה הפנמי.

בדמיונך, איך הבורסה תיראה בעוד 10 שנים?
השאיפה היא שיהיו לנו 1,000 חברים פעילים ושהיקף המסחר יהיה בין 8 ל – 10 מיליארד דולר בשנה.

אי אפשר לסיים בלי להתייחס לנקודה הישראלית והיהודית...
הקהילה היהודית בפנמה סיטי מונה כ – 10,000 איש ובעיר פועלים 5 בתי כנסת (בית הכנסת ה – 6 נמצא בתהליכי בנייה בימים אלה). הקהילה היהודית בפנמה מאד מגובשת וחבריה עוסקים בעיקר במסחר דרך חברות הפועלות ב –FREE ZONE. בכלל, רוב העסקים ב –FREE ZONE נמצאים בבעלות של משפחות מהקהילה היהודית (בעיקר בתחומי האלקטרוניקה, הטקסטיל והנדל"ן).
אני משוכנע שיהלומן ישראלי שינחת בפנמה ירגיש מייד בבית. יש לנו שני בתי ספר יהודיים ברמה גבוהה מאד, 4 מדרשות וגם בית חב"ד פעיל מאד. בעיר יש גם עשרות מסעדות כשרות ושני סופר-מרקטים בהם ניתן לרכוש את כל המוצרים מהארץ.

ולסיום?
רק עוד דבר אחד נוסף וחשוב - בבניין החדש שלנו אנחנו מתכוונים לפתוח חדר מיוחד לישראלים עם מחשבים בעברית, עם מדריכים שידברו עברית ועם אגף טכנולוגי ממש כמו כאן בבורסה הישראלית. תבואו ותרגישו כמו בבית - פנמה היא באמת המקום הנעים והחוויתי ביותר לעשות בו עסקים בתחום היהלומים.