מצדיעים למעצב העברי הקדום

מצדיעים למעצב העברי הקדום

ברוח החגים וכהצדעה של ענף היהלומים לתכשיט העברי הקדום נפתחת בימים אלה תערוכה חדשה במוזיאון היהלומים על שם הארי אופנהיימר ובה חשיפה ראשונה של תכשיטים עתיקים ונדירים שנתגלו בחפירות בארץ.
התערוכה,  תַּפּוּחֵי זָהָב בְּמַשְׂכִּיּוֹת כָּסֶף,שתפתח לקהל הרחב ב – 9.9.08 יכולה, אמנם, לתת תחושה של ביקור בחדר התצוגה של טיפאני אך לוקחת את הצופה למסע היסטורי מרתק.

בתערוכה יחשפו לראשונה כ-30 תכשיטי זהב, חלקם משובצי אבנים טובות, מתקופות קדומות שנתגלו בחפירות בארץ וטרם הוצגו לקהל הרחב. כל הפריטים העתיקים שיוצגו בתערוכה - הושאלו באדיבות רשות העתיקות.

הפריטים, חלקם מתקופת האבות והשופטים, מאפשרים הצצה מרתקת המלווה במחקר מקיף שנערך במוזיאון על ישראל הקדומה כצומת תרבויות ומסחר, על תעשיית התכשיטים של אז: שיטות העבודה, בעלי המלאכה, על חיי הקהילה והדת של אותן תקופות וההשפעות האמנותיות מהעולם שהתקבצו בישראל.


תכשיטים המוצגים בתערוכה
 
 
מבעד לויטרינות המאובטחות, נדמה לרגע שמדובר בקולקציה האחרונה של אחד ממעצבי התכשיטים העכשוויים. אך אותות הזמן, וגם טקסט והדרכה נלווים לתערוכה מחזירים אותנו לימי התנ"ך, כאשר "עכס-עכסים" היה צמיד לרגלי אישה אליו חוברו חלקים שהשמיעו קול ואפשרו לדעת על בואה הקרב, כש"ציץ הציצים" היה קישוט המצח של הכהן הגדול ו"עיר של זהב" היה תכשיט נשים דמוי מערכת ביצורי חומה ועיר שמופיע במקורות היהודיים בהקשר לדיונים על הלכות שבת.

ומהו אותו "תפוח" המככב בשם התערוכה?- זהו חרוז זהב עגלגל ומלא, כמוהו ניתן לראות בתערוכה לצד חוטי זהב בהם נהגו לשזור תכשיטים בימי קדם ולצד כיכרות זהב, כמו אלה ששולמו בעבור קניית מערת המכפלה על ידי אברהם אבינו.

שמואל שניצר, יו"ר מוזיאון היהלומים על התערוכה: "חלק מהמוצגים נראים כאילו הוצאו זה עתה מתיבת התכשיטים והם ראויים לענידה לכל אירוע נוצץ. אתה עומד לא אחת נדהם מול העושר העיצובי והיכולות הטכניות שמגלים הצורפים. חלקם של התכשיטים יוצרו בארץ ישראל על ידי אומנים ואמנים ישראלים. חלקם של התכשיטים יובאו לארץ ישראל. בחלק מהתכשיטים נמצא מוטיבים יהודיים מקומיים ובחלקם ניכר שעיצובם הושפע מעבודות צורפות שנעשו בארצות עימן סחרו בני המקום. מקרים אלה ואלה מצביעים על היותה של ארץ ישראל צומת דרכים, בדומה למצב השורר גם היום".
 

מוצגים בתערוכה

אלי אבידר, מנכ"ל קבוצת מכון היהלומים ומוזיאון היהלומים: "בשנת השישים לישראל מצדיע ענף היהלומים לתכשיט העברי הקדום. בימים אלה, כשתעשיית היהלומים עוברת שינוי ונכנסת גם לתחום עיצוב התכשיטים, חשוב לנו כגוף המייצג, לעסוק במקורות העשייה הזאת ולאפשר לציבור הרחב חשיפה ראשונה ונדירה של תכשיטים קדומים שנמצאו בחפירות בכל רחבי הארץ ונחבאו עד כה במרתפים. המקורות הקדומים שלנו- התרבות, טכניקות העבודה, הצורה והמרקם, הם הבסיס ליצירה בת זמנינו. כולי תקווה, שמעבר להנאה ולימוד של הקהל הרחב יגיעו גם מעצבי תכשיטים צעירים וותיקים בארץ וישאבו מתערוכה זאת השראה ליצירתם העתידית".

אוצר התערוכה, יהודה כסיף: "התערוכה החדשה מבוססת על השפה העברית. התכשיטים היו חלק חשוב ואינטגראלי מהתרבות המקומית ובעזרת המוצגים של התערוכה ניתן להציץ ולהתרגש מהתרבות ומהנופים של ארץ ישראל בימים קדומים ורחוקים".

התערוכה תוצג במוזיאון היהלומים עד לחודש מרץ 2009. המוזיאון פתוח בימים א-ה בין השעות 10:00 עד 16:00 (בימי שלישי עד 18:00). בימי ו' בין השעות 09:00 עד 12:00.