להב – שלך ובשבילך

להב – שלך ובשבילך

המשבר הכלכלי העולמי פגע בכל ענפי המשק הישראלי ובאופן טבעי לא פסח גם על העצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים. בורסת היהלומים מאחדת תחת קורת גג אחת מאות עסקים פרטיים ואלפי חברים שנאלצים להתמודד עם השלכות המצב הכלכלי החדש.
חברי הבורסה מיוצגים על ידי הבורסה בארגון להב – לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל. דווקא בימים אלה בא תפקידה של להב לידי ביטוי באופן משמעותי ביותר, שכן באופן אבסורדי, העצמאיים והעסקים הקטנים והבינוניים אינם זוכים לפתרון הולם מרשויות המדינה על אף תרומתם המכרעת לכלכלת ישראל.

יאיר כהן, מנכ"ל הבורסה המכהן גם כיו"ר מועצת להב וכיו"ר ועדת הכלכלה של הלשכה מספר לאתר האינטרנט של הבורסה על פעילות להב בפריזמה של העוסקים בענף היהלומים:

במסגרת פעילותי, בלהב אני רואה לנגד עיניי גם את הצרכים המיוחדים של העוסקים בענף היהלומים, התואמים במקרים רבים את הצרכים של כלל העוסקים והעסקים במשק".

ברבעון האחרון של 2008, מאז פרוץ המשבר הכלכלי העולמי, נפגע היצוא של הענף בצורה ניכרת עקב ירידה בביקושים וירידה בצריכה העולמית. ברבעון זה ירד יצוא היהלומים המלוטשים בכ-55% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, דבר שגרם לירידה שנתית של כ-12% בהיקף יצוא המלוטש.


כפי שניתן ללמוד מהנתונים, ענף היהלומים הישראלי נפגע כבר בעבר ממשברים עולמיים שלא היו קשורים ישירות לענף, כמו גם ממשבר ענפי ספציפי ונקודתי בתחילת שנות השמונים. ניתן לומר, כי ייחודו המשמעותי של המשבר הנוכחי טמון בכך שהוא אירע בכל רוחב 'הגיזרה', ופגע הן בענף עצמו והן בפעילות הכלכלית העולמית בכלל. הבשורה הטובה היא, כי הנתונים מלמדים שענף היהלומים הישראלי ידע תמיד להתאושש מהמשברים שנכפו עליו:

בשנת 1998, גרם המשבר הכלכלי באסיה לירידה של כ-13% בנתוני היצוא של ענף היהלומים באותה השנה, אך כבר בשנה שלאחר מכן נרשמה התאוששות, עם עלייה בשיעור של 20%.

בשנת 2001, לאחר התקפת הטרור של ה-11 בספטמבר בארצות הברית, פרץ משבר כלכלי שפגע גם בענף היהלומים, וגרם באותה השנה לירידה של בשיעור של כ-15% ביצוא. מייד בשנה שלאחר מכן נרשמה התאוששות שבאה לידי ביטוי בעליית היצוא בשיעור של כ- 17%.

גם בשנת 1991 חלה ירידה ביצוא, שנגרמה כתוצאה ממלחמת המפרץ הראשונה, אולם, בשנה שלאחר מכן חלה עלייה ביצוא.

בתחילת שנות השמונים פקד את הענף משבר ענפי, אולם ההתאוששות ממנו ארכה זמן רב יותר מהאירועים הקודמים, שכן רק בשנה השלישית החלה ההתאוששות בענף.

ניתן לראות, אם כן, שמשברים כלכליים - כצפוי - אכן מתרחשים, אך ענף היהלומים הישראלי יודע להתאושש מתקופות קשות תוך פרקי זמן קצרים יחסית. עובדה זו היא תוצאה ישירה של הגמישות העסקית והיצירתיות של היהלומן הישראלי, היודע להתאים את עצמו ואת עסקיו לתנאי השוק הגלובאלי המשתנים.

מתוך בחינה מעמיקה של השלכות המשבר העולמי, כפי שבאו לידי ביטוי לעיל, גיבשנו בשבועות האחרונים, בוועדת הכלכלה של להב, תוכנית כלכלית מקיפה שמטרתה מתן סיוע לעסקים ולעצמאיים. התוכנית כוללת מכלול רחב של צעדים שמטרתם למזער את נזקי המשבר הפיננסי ולהקל על מצוקת האשראי של בעלי העסקים. תוכנית זו היוותה את הבסיס לתוכנית שהוגשה ע" יהודה טלמון, נשיא להב, לראש הממשלה ולשר האוצר, בשיתוף עם התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה.




תכנית להב לחיזוק והצלחת העסקים הקטנים והבינוניים בתקופת המשבר הכלכלי:

צעדים מיידיים
  1. יצירת קרן לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בסכום של מיליארד ₪ על ידי המדינה (ממונף ל-5 מיליארד ₪ לפחות) בערבות מדינה, בשיעור של 100% (ולא 70% כנהוג כיום) בריבית מבוקרת, ותוך קיצור משך הטיפול והבירוקרטיה;
  2. הקמת מסלול להלוואות מיני עד 100,000 ש"ח ב'מסלול מהיר' ובהתאם לתנאי הקרן לסיוע לעיל;
  3. דחיית תשלום כל המסים השוטפים (מקדמות מס הכנסה, מע"מ שוטף ותשלומי ביטוח לאומי), ללא קנסות וריבית. וכן יישומו של מע"מ על בסיס מזומן ומעבר לתשלום דו חודשי במע"מ לרובו של מגזר העסקים הקטנים והבינוניים;
  4. פריסת חובות עבר למסים ל-12 תשלומים בהצמדה בלבד;
  5. הקפאת העלאת תשומות לעסקים (ארנונה, חשמל, מים וכדומה);
  6. תשלום חובות הסקטור הציבורי לבעלי עסקים קטנים ובינוניים, בדגש על השלטון המקומי;
  7. הכלת 'פחת מואץ' על כלל המשק לצורך האצת הצריכה הפנימית.

צעדים רוחביים בקדימות שנייה
  1. התערבות בנק ישראל בשיעורי הריבית וזמינות אשראי, והמשך תוואי הפחתת הריבית;
  2. קביעת 'מכסה' לעסקים קטנים ובינוניים במכרזים של הסקטור הציבורי, והפעלת התכנית ביתר עצמה, להסרת חסמים להשתלבות מגזר זה בכרזים וברכישות.

רשת ביטחון לעצמאים ולעסקים קטנים ובינוניים
  1. הוראת שעה להפעלת דמי אבטלה לעצמאים לשנת 2009, ללא תקופת אכשרה ובשיעור הפרשה זהה לזה של השכירים;
  2. החלה מיידית של מס הכנסה שלילי על עצמאים;
  3. החלת פיצויי פיטורין לעצמאי העובד בעסקו בשיעורים ובתקרות זהות לעובד השכיר;
  4. רשת ביטחון לקופת הפיצויים לעובדים בשל ירידת שווי הכספים המופקדים בקופות הפיצויים.
  5. העמדת תשתית ממשלתית לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים במשבר ובמצוקה, על בסיס משרד התמ"ת, שתכלול: מינוי מיידי של נציב העסקים הקטנים והבינוניים והסבת המטי"ם למרכזי סיוע לעסקים במצוקה.
  6. קידום חוק העסקים הקטנים והמשפחתיים;
  7. טיפול יסודי בבירוקרטיה ופישוט המגע בין בעלי עסקים קטנים ובינוניים לבין הרשויות הרלוונטיות.
כל הצעדים בנויים על הנחת יסוד, שהממשלה תעמוד במתווה הפחתת המס, ותקבע לו אופק ברור.