פני בישראל: מעודד לקראת חג המולד 2009

פני בישראל: מעודד לקראת חג המולד 2009

מנכ"ל דה בירס ומנכ"לית ה- DTC בפגישה פתוחה עם אנשים תעשיית היהלומים הישראלית: "הענף בישראל החדשני והיצירתי בעולם".
כ-500 אנשי תעשיית היהלומים הישראלית הגיעו ביום ה' לפגישה הפתוחה עם גארת פני(Gareth Penny) וורדה שיין (Varda Shine). הפגישה שנערכה ביוזמת מכון היהלומים מהווה המשך לפגישה שערכו השניים לפני כשבועיים עם אנשי בורסת היהלומים של אנטוורפן.

ורדה שיין, הודתה להנהלת הבורסה והמכון על שיתוף הפעולה ועל האפשרות שניתנה לראשי דה בירס  (De Beers) לערוך את המפגש עם חברי הבורסה בישראל. לדברי שיין "תשעת החודשים האחרונים שינו את העולם. עלינו לשנות את העסקים באופן בלתי פוסק.  רק תעשייה מסתגלת, יצירתית וחדשנית תוכל להתמודד עם המשבר".


גארת' פני, מנכ"ל דה בירס, פתח את דבריו בהתייחסות לענף היהלומים הישראלי. לדבריו,  "זוהי התעשייה החדשנית והיצירתית ביותר בעולם היהלומים". פני הציג את תפיסתו לגבי המצב  הנוכחי, אותו הוא הגדיר כ"תקופה יוצאת דופן הדורשת פעולות יוצאות דופן בכדי לקדם מוצר יוצא דופן".

על פי פני, ניתן לראות כבר עתה סימני התאוששות בשוק. לדבריו, מדד בטחון הצרכנים בארה"ב נמצא בעלייה מתמדת ומחירי היהלומים המלוטשים מתייצבים. בנוסף, הדגיש פני כי התעשייה עמידה בפני משברים וכן כי בשנים האחרונות לאחר כל משבר כלכלי גדול יש עלייה משמעותית במחירי הגלם. עוד ציין פני כי על פי תחזיות דה בירס, המכירות בחג המולד הקרוב צפויות להיות טובות מאוד יחסית לשנה שעברה.

בנוסף, הבהיר פני כי בניגוד לתעשיות אחרות שנהרסו לחלוטין בעקבות המשבר הכלכלי הגלובלי, תעשיית היהלומים פעילה. "אנחנו מתבוננים לתחומים כלכליים אחרים ומנסים לזהות הזדמנויות ולאתר דפוסים. עם זאת, חשוב להדגיש כי מלאי של יהלומים הוא נכס בעל עמידות".

פני שיתף את הנוכחים באסטרטגיות של דה בירס להתמודדות עם המצב הנוכחי. הוא הבהיר כי החברה מתמקדת במקור ההכנסה העיקרי שלה – כריית יהלומי גלם תוך שימור יכולותיה התחרותיות.  פני הדגיש את חשיבותן של שותפויות אסטרטגיות בתקופות משבר ואת החשיבות של הורדת הוצאות תקורה בתקופות אלו. בנוסף הוא התייחס להקפדה של החברה על מדיניות ניהול תזרים מזומן. הוא קרא לאנשי התעשייה לאמץ גם הם את העקרונות הללו.

בהתייחסו להחלטות שקיבלה דה בירס במהלך חודשי המשבר  פני הסביר כי "דה בירס נקטה בעמדה של מנהיגות, הפסקנו את היצור בכדי לא להציף את השוק. בנוסף ראינו לנגד עיננו את היקפי הקנייה של הצרכן בסוף שרשרת היצור ועל פיהם פעלנו".

לדברי פני היצור העולמי עתיד לרדת והדבר מחייב מחשבה והיערכות. "קהל הצרכנים", לדבריו, "לא נמשך פחות ליהלומים. הקהל פשוט רוצה יהלומים יותר טובים. חשוב שנערך לכך". לבסוף, ביקש פני להדגיש את חשיבות העמידה על עקרונות קימברלי, דווקא בתקופת משבר.

למרות שהשאלות שהיפנה לפני הקהל שהשתתף בארוע לא היו קלות, פני לא התחמק מתשובות. אחת השאלות שנשאלה התייחס לשיטת הסייטים. השואל ביקש מפני לשקול לאפשר לחברות קטנות יחסית לבצע רכישות במסגרת הסייטים.  פני ענה כי שיטת הסייטים תעבור חשיבה מחודשת בשנים הקרובות.

שאלה נוספת שנשאלה נגעה לצמצום פעילות של דיאמדל (Diamdel) בישראל.  "המודל העסקי שלנו השתנה משום שנתח השוק שאנו מחזיקים בו צומצם באופן משמעותי ועומד על 40%", אמר פני.  ורדה שיין הוסיפה כי נציגות דיאמדל בישראל פעילה ומקבלת הזמנות מיצרנים.

בנוסף, התייחס פני לסוגיית היהלום כמוצר השקעה. לדבריו, דה בירס העולמית שינתה מגמה בנושא זה. "במשך שנים חששנו שהיהלומים הללו יחזרו לשוק וזה יפגע בו. היום אנחנו מאמינים כי נוצר שינוי בדפוסי צרכנות והרעיון של יהלום כהשקעה הופך אטרקטיבי. ארגונים פיננסיים פנו לדה בירס ומעוניינים בקידום היהלום כהשקעה".

את דבריו סיים פני בהתייחסות נרחבת לענף בישראל. "המנהיגות של הענף הישראלי היא ייחודית ופורצת דרך. הענף עצמו הוא מהמובילים, החדשניים והיצירתיים בעולם", הוא הדגיש כי בימים אלו חשוב להזהר מאובדן בטחון ודרך והוסיף כי הוא "בטוח שהענף הישראלי יצא מחוזק מהמשבר בעזרת תכונותיו והנהגתו".