יוני בכלכלות העולם: התאוששות והתמתנות

יוני בכלכלות העולם: התאוששות והתמתנות

הסקירה המקרו-כלכלית של בית ההשקעות פסגות מראה כי למרות מגמת ההתאוששות בכלכלה העולמי, חודש יוני הסתמן כחודש שהתאפיין בהתמתנות הזינוק הכלכלי.
ממש כמו בשלושת החודשים הקודמים, גם ביוני המשיכו הסקרים ומדדי הפעילות הכלכליים להצביע על ירידה בקצב ההתכווצות של המשקים ואף על התאוששות בפעילות בחלק מהם. אלא שלאחר דשדוש במחירי המניות במחצית הראשונה של החודש נרשמה במחצית השניה של החודש, במרבית השווקים בעולם, התמתנות ואף נסיגה מרמת השיא.

לאחר עליות כה חדות (40% במדד ה-S&Pהאמריקאי מנקודת השפל במרץ ועד אמצע יוני), יחפש השוק, בדרך כלל, סיבות לעצור ולממש רווחים. הגורם לעצירה שכזו הוא הודעתו של הבנק העולמי על עדכון כלפי מטה של תחזית הצמיחה העולמית שלו לשנים 2009 ו-2010. על פי התחזית המעודכנת, הפעילות הכלכלית בעולם תתכווץ ב-3% השנה לעומת 1.7% בתחזית שגובשה לפני רבעון.


שני הכוחות המרכזיים שמסכנים את ההתאוששות הכלכלית התמתנו בסוף יוני:

מקור: בלומברג


העליה במחירי הנפט (80% מאז ראשית פברואר) נעצרה מאז אמצע חודש יוני. בדומה לכך, נעצרה גם גם העליה המהירה בתשואות האג"ח הממשלתיות בעולם. עליה זו שיקפה ירידה בשנאת הסיכון של המשקיעים וחשש של המשקיעים מגירעונות הענק שצוברים הממשלות ומגיוסי השיא שלהם.


באופן אירוני העליה במחיר הנפט ובתשואה על האג"ח, פוגעת במניע העיקרי לראלי – ההערכה שההתאוששות הכלכלית קרבה. העליה במחירי הסחורות תגדיל את הוצאותיהם של משקי הבית ושל הפירמות על חשבון הביקושים לסחורות ולשירותים אחרים. במקביל, העליה בתשואות האג"ח הממשלתיות תעלה את עלויות הגיוס של המגזר העסקי.



ארה"ב
ברבעון הראשון של השנה התכווץ התוצר האמריקאי ב-5.5% לעומת הרבעון הקודם (במונחים שנתיים). מכאן ששיאו של המיתון, במונחים של קצב התכווצות התוצר, נרשם ברבעון הרביעי של השנה הקודמת (6.2%).

הנתונים המעודדים שהתפרסמו בחודשים האחרונים לגבי רמת המלאי הנמוכה והירידה בקצב ההתכווצות בפעילות ענפי המשק, מצביעים על התכווצות הולכת ופוחתת בתוצר שתוביל לצמיחה חיובית עוד השנה. מנגד, מאחר ומקורו של מרבית השיפור בפעילות נובע מתוכניות העידוד והסיוע של הממשל, קשה בשלב זה להעריך את סיכויי המשק האמריקאי לחזור לתוואי של צמיחה יציבה.


במאי נרשמה האטה משמעותית בקצב אובדן המשרות והן הסתכמו ב- 345 אלף - רמה הדומה לזו שנרשמה בשיאם של מיתונים קודמים. באותו החודש נרשמה עליה בהכנסה הפרטית, המכירות הקמעונאיות עלו בפעם הראשונה מזה שלושה חודשים וההזמנות למוצרים בני-קיימא עלו זה החודש השני ברציפות ובשיעור כפול מהחזוי.

מנגד, במאי נסק שיעור האבטלה לרמה של 9.4%, הייצור התעשייתי התכווץ ביתר שאת וניצולת התעשייה ירדה לשפל של ארבעה עשורים. שוק הדיור, הנמצא בעיצומה של השנה הרביעית להתכווצותו, לא מגלה סימן להתייצבות.

קצב אובדן המשרות פוחת אבל שיעור האבטלה ממשיך לנסוק:

מקור: בלומברג


הצרכן האמריקאי, שביקושיו מהווים כ-70% מהתוצר, הפך בשנה האחרונה לאחראי והחל לרסן את הוצאתיו.  החל מאוגוסט אשתקד נרשמה עליה בשיעור החיסכון של הצרכן האמריקאי ובמאי הוא חסך כ-7% מההכנסה הפנויה שלו – שיעור דומה לזה נרשם רק לפני 15 שנה. בהערת אגב נציין שגורמים חד פעמיים הקשורים בתוכניות התמרוץ הפיסקלי של הממשל, מסבירים את הנתון החריג. סביר  להניח שבחודשים הקרובים שיעור החסכון יהיה נמוך יותר.

שיעור החיסכון הפרטי כ-% מההכנסה הפנויה

מקור: בלומברג


יחד עם זאת, המגמה ארוכת הטווח ברורה. עליה בשיעור החסכון משמעותה פחות ביקוש מצד הצרכנים ועל כן פחות כוח לצמיחה עתידית. הצד החיובי של העליה בחיסכון ושמירתו ברמה סבירה היא צמיחה יציבה בשנים שיבואו לאחר המיתון הנוכחי.


מדד המחירים לצרכן ירד ב-12 החודשים שהסתיימו במאי לרמתו הנמוכה ביותר מזה ששה עשורים – ירידה של 1.3%. מדד הליבה (ללא מזון ואנרגיה) ירד מרמה שנתית של 1.9% לרמה של 1.8%, כשניתוח סעיפי המדד הצביע על חולשה רוחבית בסעיפי המדד השונים.


החודש נאלץ הבנק הפדרלי לרסן את ציפיות המשקיעים לאינפלציה גבוהה ולהעלאת ריבית קרובה. ציפיות אלה התבססו בין היתר על החשש שהזרמות ההון הענקיות שמבצעים הן הממשל והן הבנק הפדרלי יובילו להתפרצות אינפלציונית. בהודעת הבנק הפדרלי הובהר שעומקו של המיתון הוא כזה שאינם חוששים מאינפלציה, ולכן אין בכוונתם להעלות את הריבית או לסגת מן המדיניות המוניטרית המרחיבה בקרוב.

ביוני עלה מדד ה-S&P500בשיעור אפסי לאחר עליה של 5.6% בחודש קודם. מרבית הענפים במדד ירדו כשאת ההובלה נטלו סקטור האנרגיה (14%-) והצריכה המחזורית (5.5%-). מנגד, נרשמה עליה מתונה (2%) בסקטור השירותים הציבוריים והשירותים הרפואיים בעיקר בזכות הרפורמות המתוכננות ע"י ממשל אובמה בתחומים אלו.

מרחב האירו
במרחב האירו, כמו בארה"ב, נראה שמתרבים הסימנים להתמתנות בקצב ההתכווצות של הפעילות והתייצבותה ברמה נמוכה, וזאת לאחר רבעון ראשון בו עוצמת המיתון היתה חריגה – ירידה של 9.6%(!) לעומת הרבעון הרביעי במונחים שנתיים.


התאוששות במדדי הפעילות (PMI, מדד מנהלי הרכש):

* כל רמה מתחת ל-50 נקודות מעידה על התכווצות
מקור: בלומברג


מרכיב הציפיות הן באמון העסקים והן באמון המשקיעים הוביל את השיפור במדדים. עם זאת, העובדה שמדד מנהלי הרכש (PMI) המשולב עלה בשיעור מתון יותר בחודש יוני כמו גם רמתו הנמוכה של המדד מצביעים יחד על תוואי התאוששות איטי ולא מיידי בפעילות הכלכלית של מרחב האירו.


בגרמניה, שהובילה את ההתכווצות התוצר האירופאי ברבעון הראשון עלה מדד אמון העסקים (IFO) זו הפעם השלישית ברציפות, מה שעשוי לספק בסיס להתרחבות בפעילות כבר ברבעון השלישי של השנה.

מרבית תוכניות הסיוע שהציגו הממשלות השונות במרחב האירו יתרמו להאצת הפעילות במחצית השנייה של השנה אך השפעתם החיובית צפויה להתפוגג במהלך 2010. בשל תוכניות אלו צפויים הגירעונות התקציביים להאמיר ולהוביל את יחס החוב-תוצר של מדינות המרחב כמעט יוכפל מרמתו כיום לכדי 85% בסוף 2010 לעומת 70% ב-2008. נוכח עליה זו לא סביר כי תבוצע הרחבה של תוכניות הסיוע אך מנגד לא צפויים צעדים להצרה של מדינות זו בקרוב.


בחודש יוני, לראשונה מאז הוקם מרחב האירו, צפויה האינפלציה לגלוש לטרטוריה שלילית (שנתי,%):

מקור:בלומברג  

האינפלציה השנתית במרחב האירו גלשה לטירטוריה שלילית לראשונה מאז הוכרז על האיחוד המוניטירי של מדינות המרחב ב-1999. מדד המחירים לצרכן צפוי לרדת ביוני ב-0.1% ביחס לאותו החודש בשנה קודמת, וזאת לאחר שבחודש קודם נותר ללא שינוי.

הירידה בחודש יוני מהווה חלק ממגמת ירידה שמאפיינת את סביבת המחירים מזה שנה. הירידה במחירי הסחורות והחולשה בביקושים המקומיים תרמו לירידות הללו והם צפויים לתמוך בסביבת מחירים נמוכה גם בחודשי הקיץ.

בראשית יוני הותיר הבנק המרכזי את הריבית על כנה ברמה של 1%, והצהיר כי רמת הריבית שלו תואמת את מצבו הקשה של המשק. ה-ECBנקט במהלך החודש במדיניות של הארכת משך ההלוואות שלו לבנקים מסחריים לתקופות של ששה חודשים עד שנה. המכרזים בריבית הנקובה של הבנק זכו לביקוש מאוד גבוה מצד הבנקים המסחריים וכל שנדרש הוא שאותם מוסדות יתרגמו את תנאי המימון הנוחים שקיבלו גם עבור ההלוואות שהם עצמם מעניקים לחברות ולמשקי הבית. במידה והבנקים המסחריים ימאנו ולא יעשו זאת ייאלץ ה-ECBלעקוף אותם ולהקים מנגנונים שיאפשרו גם לסקטור הפרטי והצרכני ליהנות מהמדיניות המניטרית המרחיבה שלו.

בפגישתו בראשית יולי לא צפוי ה-ECBלהכריז על הרחבה של תוכנית הרכישות עליה הודיע בראשית החודש או להפחית את ריבית הבסיס שלו.

ביוני ירד מדד מניות היורו-סטוקס 50 ב-2% לאחר שעלה בחודש קודם ב-5.4%. בלטו בירידה סקטור התעשייה (8.9%-) השירותים הרפואיים (7.9%-) הפיננסים (7.2%-).


בחודש יוני נרשמה התמתנות בראלי המניות שהחל במרץ האחרון (1/1/2008=100):
מקור: בלומברג
 
שווקים נבחרים
בריטניה – ההתאוששות שנרשמה בחודשים האחרונים במדדי הפעילות הביאה עימה משב של תקווה לשיפור בפעילות הכלכלית. העליה בפעילות נצפתה הן במגזר היצרני והן במגזר השירותים. אולם בדומה למצב במדינות מתועשות אחרות אין מדובר בהתאוששות מיידית של המשק, אלא בירידה בקצב ההתכווצות שלו ברבעון השני.

יתרה מזו, סקר משקי הבית העדכני חשף שחיקה משמעותית ברמת העושר של משקי הבית. האחרונים חוששים נוכח העליה באבטלה והשחיקה בשכר. כל אלה, כמו גם הקשחת התנאים לקבלת האשראי יעיבו על הוצאות משקי הבית בעתיד. נתוני הסקר מצביעים כי חרף הפחתות הריבית והנסיגה באינפלציה בשנה החולפת, משקי הבית ימשיכו לקצץ בהוצאותיהם ולהגדיל את חסכונותיהם גם ברבעונים הבאים מה שעשוי למתן כל התאוששות עתידית במשק.

ביוני הותיר הבנק המרכזי את הריבית על כנה (0.5%) ואשרר את המשך תוכנית רכישות הנכסים הפיננסים עליה הכריז מוקדם יותר השנה.

יפן – שלב ההתאוששות במחזור הכלכלי/העסקי ביפן מקדים את זה הצפוי בארה"ב ובאירופה והיא עשויה אף להציג צמיחה חיובית ברבעון הנוכחי. המשק היפני צפוי להתאושש בחדות במהלך הרבעון הנוכחי בעיקר לנוכח הירידה המאוד חדה בשני הרבעונים הקודמים.

התנאים הקיימים תומכים בעליה בפעילות מאחר ורמת המלאי העסקי נמצאת בשפל הסטורי, וכמוה גם הניצולת בתעשייה. מנגד, חלה עליה בביקושים ליצוא היפני בעולם ותוכניות הסיוע הממשלתיות מצליחות לייצב את רמת הביקושים במשק ברמה נמוכה.

חרף תוכניות הסיוע – שבחלקן פשוט מעבירות כספים ישירות למשקי הבית – לא צפויה התאוששות משמעותית בצריכה הפרטית ביפן, ומכאן שעם תום התמיכה שמעניק הממשל לפעילות במשק תשוב יפן להיות תלויה בביקושים לתוצרתה בעולם.

סין – בחודש החולף פרסם הממשל הסיני נתונים עדכניים לגבי הצמיחה ברבעון הראשון השנה וברבעון הרביעי של 2008: 6.8% ו-6.1%, בהתאמה. מדובר בשיעורי צמיחה נמוכים מאוד במושגים סיניים.

תוכנית הסיוע של הממשל לטיפול בנזקי המשבר העולמי משיגה את מטרתה לפי שעה וכבר ברבעון השני של השנה צפוי המשק הסיני לצמוח בקצב של כ-7.5%. החל מחודש מרץ השנה נרשמה האצה משמעותית בפעילות הכלכלית שקיבלה ביטוי בעליה ניכרת בייצור התעשייתי, בהשקעה הציבורית ואף במכירות הקמעונאיות.

הכוח המרכזי מאחורי ההתאוששות הנוכחית במשק הסיני מגיע כאמור מתוכנית הסיוע הענקית שמפעיל הממשל ובמסגרתה הוא שופך כמויות אדירות של הון לידי החברות ומשקי הבית תוך מתן הלוואות נוחות וניגשות.

הסקירה נכתבה על ידי רן בן חמו, כלכלן בכיר, פסגות בית השקעות