פז:"על הממשלה להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות"

פז:"על הממשלה להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות"

נשיא הבורסה אמר במושב הפתיחה של הועידה הכלכלית השנתית של המגזר החרדי: "מרכזי היהלומים בבלגיה ובהודו מקבלים סיוע ממשלתי אדיר. על הממשלה לפעול מייד להקצאת אשראי בערבות מדינה".
נשיא בורסת היהלומים, אבי פז, נשא דברים במושב הפתיחה של הוועידה הכלכלית והעסקית השנתית של המגזר החרדי אותה מארגן זו השנה הרביעית עיתון "המודיע".

עוד נכחו במושב הפתיחה נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, סגן ראש הממשלה ושר הפנים הרב אלי ישי, סגן שר הבריאות הרב יעקב ליצמן, יו"ר ההסתדרות, עופר עיני ויו"ר קבוצת דיסקונט, שלמה זהר. כ-1,500 מנהלי מוסדות, ארגונים, עמותות ואנשי עסקים נכחו ביומה הראשון של הוועידה.


אבי פז, נשיא עם הנגיד סטנלי פישר ועם סגן שר הבריאות  יעקב ליצמן

את מושב הפתיחה של פתח נגיד בנק ישראל , סטנלי פישר אשר קרא למשתייכים למגזר החרדי לצאת לעבוד. לדבריו, בכדי לבער את העוני בקהילה החרדית על חבריה להשתלב במעגל העבודה באופן פעיל יותר. 

סגן ראש הממשלה ושר הפנים אלי ישי, השיב לנגיד וחלק על הסבריו ביחס לשיעורי העוני הגבוהים במגזר החרדי. גם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן הדגיש בדבריו את חובת הממשלה להיות קשובה למציאות ולא לסטיגמות תוך שהוא קורא להשבת קצבאות הילדים למתכונתן הקודמת.

נאומו של נשיא הבורסה, אבי פז, התמקד בעיקר בהתמוודדות של ענף היהלומים עם המשבר הכלכלי העולמי אך בתחילת דבריו התייחס הנשיא לסוגיית תרומתו של המגזר החרדי לשוק התעסוקה בישראל ואמר: "הציבור החרדי הוא חלק בלתי נפרד ממשפחת הבורסה ויש לו תרומה מכרעת להצלחה שלנו. כ- 35% מכלל חברי הבורסה הם מהמגזר החרדי והתרומה שלהם לענף היא בלתי רגילה גם במישור העסקי וגם ברמה החברתית והקהילתית. בורסת היהלומים היא דוגמא ומופת להשתלבות ולתרומה של המגזר החרדי לענף היהלומים ואני דוחה מכל וכל את הטענות כאילו המגזר החרדי לא משתלב בשוק התעסוקה". הבהיר פז.

בהמשך דבריו הדגיש נשיא הבורסה את תרומתו של ענף היהלומים לכלכלה הישראלית ואת ההשלכות החמורות שיש למשבר הכלכלי על הענף העולמי -  "הכלכלה העולמית חוותה בעשרת החודשים האחרונים צונאמי אדיר ששינה את פני המסחר והכלכלה בעולם ללא הכר. לצונאמי הזה יש השלכות רבות מאד על ענף היהלומים הבינלאומי והוא נפגע בצורה קשה מאד מהמשבר הזה. להאטה הנוכחית בצריכה בעולם כולו ובארצות הברית בפרט יש השלכות מיידיות על היהלומן הישראלי".

פז תיאר בנאומו את ההתמודדות של הבורסה עם המשבר ולדבריו, ניתן לחלק את ההתמודדות של הענף לשלושה שלבים: בלימה, יציבות והיערכות ליום שאחרי.

הנשיא תיאר את שלבי ההתמודדות: "בחודשים הראשונים מאז פרוץ המשבר היינו עסוקים במלחמת בלימה שמטרתה המרכזית הייתה למזער את הנזקים ואת ההשלכות השליליות של המשבר הכלכלי על הענף. המשבר גרם לירידה חדה במחיר היהלום, אבל חמור מכך, ברבעון האחרון של שנת 2008 וברובו המכריע של הרבעון הראשון של 2009 הייתה גם עצירה כמעט מוחלטת של המסחר בפועל.  לגורמים הללו", הדגיש פז, "היו השלכות מרחיקות לכת ביחס לכל שיטת המכירות בענף המבוססת על אמון. היינו חייבים לשמור על האמון בכדי להגן על הענף מפני הידרדרות".

לסיכום ציין הנשיא כי "קרב הבלימה של ענף היהלומים נמשך כחצי שנה והוא הוכתר בהצלחה לקראת סיום הרבעון הראשון של 2009".

בדבריו התייחס נשיא הבורסה גם להיקף החוב של היהלומנים כמדד לחוזקו של הענף, "העובדה שהצלחנו בתקופה הזו לצמצם, תוך פרק זמן קצר מאד, את החוב של הענף לבנקים מ – 2.5 מיליארד דולר לכ - 1.6 מיליארד דולר היא דוגמא לעוצמה וליציבות של הענף בתקופה לא פשוטה".

הנשיא תיאר את התקופה הנוכחית אותה הגדיר כשלב השני בהתמודדות עם השלכות המשבר שבמרכזו שמירה על יציבות הענף.

"בשלב הזה", אמר הנשיא, "אנחנו מבצעים התאמות עסקיות ומתאימים את הפעילות שלנו לתנאים החדשים של השוק גם מבחינת היקף פעילות וגם מבחינת שיטות שיווק וגביה.  היציבות של הענף מתאפשרת גם הודות לעובדה שבחודשים האחרונים אנחנו עדים לכך שהמסחר ביהלומים מתחיל לאט לאט לחזור".

לדברי פז, "השלב השלישי והמכריע ביותר גלום בהיערכות של הענף ושל העוסקים בו ליום שאחרי. ההיערכות הזו תיכריע  את עתידו של ענף היהלומים הישראלי כגורם מוביל בתעשייה העולמית". לדבריו, השווקים האחרים בעולם נערכים גם הם לקראת היום שאחרי ו"מי שיהיה ערוך בצורה הטובה ביותר יוכל לכבוש נתחי שוק גדולים ולצאת מחוזק מאד מהתקופה הזו. השאלה היחידה שאנחנו חייבים לשאול את עצמנו היא מה עלינו לעשות על מנת להבטיח שישראל תשמור על מעמדה המוביל בשוק העולמי".

נשיא הבורסה פנה לנציגי הממשלה שנכחו בדיון ולנגיד בנק ישראל ואמר כי לצערו הרב הנהגת ענף היהלומים הישראלית "מתבוננת בקנאה ובדאגה בפעילות של מרכזי היהלומים המתחרים בעולם ועל התמיכה הגורפת שהם מקבלים מהממשלות, שמבינות את הפוטנציאל האדיר שגלום בענף היהלומים".
"נכון לרגע זה", הדגיש הנשיא, "נראה שמרכזי היהלומים בהודו ובבלגיה יהיו בנקודת זינוק הרבה יותר טובה מאתנו כאשר יסתיים המשבר וזאת לאור העובדה שהממשלות של מדינות אלה מזרימות מיליארדי דולרים אשראי בערבות מדינה לענף".

פז קרא לממשלת ישראל לפעול מיד לתיקון המצב בצורה מהירה ונחושה ואמר: "בלי סיוע של המדינה לא נוכל לשמור על המעמד שלנו כגורם מוביל. התרענו על המצב הזה בפני ראשי המשק והבהרנו להם שקיים צורך דחוף במתן סיוע לענף ובהזרמת אשראי בערבות מדינה. לצערי הרב עד כה קיבלנו בעיקר סימפטיה ורצון טוב, אבל זה לא מספיק".

ברוח זו קרא פז להנהגת המדינה לא לאבד את הנכס האסטרטגי הכלכלי החשוב של ענף היהלומים ולהתחיל לפעול באופן מיידי על מנת לסייע לענף היהלומים ולעזור לו לצאת מחוזק מהתקופה הזו: "אני רוצה לנצל את הבמה הזו על מנת לשוב ולקרוא לראש הממשלה מר בנימין נתניהו, לשר האוצר מר יובל שטייניץ, לשר התמ"ת מר בנימין בן אליעזר ולנגיד בנק ישראל מר סטנלי פישר להעמיד באופן מיידי כלי סיוע לענף היהלומים. אין בכלל ספק שכלכלת ישראל תצא נשכרת מהתמיכה בענף היהלומים כמו גם עשרות אלפי המשפחות שמתפרנסות מהענף באופן ישיר ועקיף – גם הן לא יכולות להרשות לעצמן שישראל תאבד את הענף. הממשלה חייבת להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות לפני שהעסק יברח לנו מבין האצבעות! לא רק שזה אפשרי - זה גם מחויב המציאות!"