יוני: ירידה בנכונות המשקיעים להשקיע בנכסי סיכון

יוני: ירידה בנכונות המשקיעים להשקיע בנכסי סיכון

בית ההשקעות "פסגות" מסכם את ארבעת השבועות האחרונים בכלכלה העולמית. העלייה המשמעותית במחירי המניות והנפט התמתנה. האג"ח הקונצרני ממשיך במגמת עלייה.

שוקי המניות עולים במתינות והאמון בניצני הצמיחה בנסיגה


בארבעת השבועות האחרונים נקטעה המגמה החזקה של עליות בנכסי הסיכון ששלטה בשווקים בחודשים מרץ-מאי. עם מיצוי תחושת ה"אין קטסטרופה" וה"רע ביותר מאחורינו" - תיקון חד פעמי באופיו שהביא לעליה של כ-30% בשוקי המניות בעולם - החלו הפעילים בשווקים לחפש איתותים מן המדדים הכלכליים לגבי חוסנה של הצמיחה העתידית ואלו לא סיפקו את הסחורה.

ההערכה כי יתכן ושוק המניות רץ מהר מדי למעלה קיבלה ביסוס מנתוני שוק העבודה בארה"ב שהצביעו על הרעה מפתיעה ביוני. מספר המשרות שאבדו למשק האמריקאי טיפס בחודש יוני ל-467 אלף משרות, לעומת 322 אלף בחודש קודם לכן.

בהמשך, פורסמה גם ירידה מפתיעה באמון הצרכנים בארה"ב. בתוך כך החשש לגבי עונת דוחות חברות בעייתית ברבעון השני של השנה מוסיף גם הוא את חלקו לירידות. גם ההתבטאויות מצד שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, על צמיחה גלובלית שתחווה קשיים בעתיד ותנאים קשים לקבלת אשראי לא הוסיפו בריאות לשוק המניות.

המפנה חל ערב פרסום התוצאות הראשונות של החברות לרבעון השני בארה"ב. עם העלאת ההמלצה ל"קנה" למגזר הבנקים על ידי אנליסטית הבנקים מרדית וויטני. התוצאות הטובות בפועל של גולדמן זאקס ותחזית רווח חזקה למחצית השנייה של השנה שסיפקה ענקית השבבים, אינטל, היו המצת החדש לעליות בשוקי המניות בעולם.


יש לציין כי מספר זניח של חברות דיווח עד כה את תוצאותיו לרבעון השני ומצב הרוח בשווקים עשוי לקבל תפנית שלילית בשבועות הבאים. מדדי האמון של המשקיעים בשוקי המניות בירידה וברקע עדיין ניכרת חולשה בנתונים הכלכליים בעולם. ספקות מחודשות לגבי היכולת של תוכניות הסיוע לטפל בבעיית האבטלה העולמית/ירידה בביקוש הצרכני שמניע את גלגלי הצמיחה במדינות המתועשות יביאו לירידות בשוקי המניות.

מדדי מניות נבחרים בעולם (01/01/2008=100):


מקור: בלומברג, עיבוד פסגות
 
ארועים נוספים:
 
MSCIהודיעה שתשנה את הסיווג של ישראל במדדי המניות שלה מ"שוק מתעורר" ל"שוק מפותח". המהלך יבוצע רק במאי 2010. הטענה הרווחת היא שהמעבר יפגע בהשקעות הזרים בישראל. אנחנו חושבים שההשפעה תהיה מינורית, ושסביר יותר שתהיה חיובית מאשר שלילית.

תקציבי 2009-2010 אושרו בקריאה שלישית במהלך ישיבה מרתונית של הכנסת. מסגרת התקציב ותוואי הגירעון נשמרו.

במהלך התקופה הנסקרת בוטלה העלאת המע"מ שתוכננה על פירות וירקות ועל שירותי תיירות. מנגד, הוחלט להשהות את הפחתת המס השולי על יחידים אותה ביקש תחילה רה"מ לבצע. בהתאם לתוואי ההכנסות ממסים בחודשים הקרובים יקבע אם יבוצעו העלאות מסים אחרות במקומן בעתיד.
 
ביוני מדד המחירים לצרכן עלה מעבר לצפי


מדד חודש יוני עלה ב-0.9%, הרבה מעבר לתחזיות המוקדמות (תחזית פסגות, 0.4%). מתחילת השנה עלה המדד הכללי ב-2.1% וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-3.6% מעבר לרף העליון של יעד האינפלציה.

מדד חודש יוני הפתיע בעוצמתו כשמלבד העלייה המתמשכת בסעיף הדיור בחודשים האחרונים הרי שהחודש, לראשונה השנה, נרשמה עליה רוחבית בסעיפי המדד מעבר לתחזיות המוקדמות למעט סעיף ריהוט וציוד לבית.

העלייה הרוחבית, מעבר לתחזיות המוקדמות בסעיפי המדד, אינה מעידה בשלב זה על תהליך אינפלציוני. ניתוח השינויים בסעיפי המדד המרכזיים מתחילת השנה מצביע על ירידה בסעיפי המדד ביחס לממוצעים החודשיים שלהם בשנים קודמות. הדבר מקבל ביטוי חזק בהשוואה הבאה: האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הייתה ברמה של 3.6% אך בנטרול סעיף הדיור עמדה האינפלציה ברמה של 0.3%.
התרומה של כל סעיף למדד יוני מעבר לציפיות המוקדמות (של פסגות):

מקור: למ"ס, תחזית פסגות בית השקעות


שינויי מחירים צפויים בחודשים הקרובים: מדד יולי יעלה ב-0.8%-0.9% ויושפע מעלייה במחירי הדלק, היטל מים חדש ומדד אוגוסט יעלה ב-0.5% ויושפע בעיקר מעליה במחירי הרכב. ביולי מחירי הדלק צפויים לעלות בשיעור של 3.4% ולתרום כ-1.4% למדד הכללי. היטל המים צפוי לתרום כ-0.4% למדד הכללי והשפעתו תתפרס על חודשים יולי – אוגוסט. בהמשך השנה תגרע עליה זו מהמדד כפי שיתואר להלן. מדד אוגוסט יושפע כאמור מעלייה במחירי הרכב כתוצאה מהרפורמה במיסוי הירוק.

מחירי המים צפויים לעלות בשיעור של 50% בעקבות הטלת מס של 20 ₪ על צריכת מים בתעריף ג' - מעבר למכסות. עלייה זו תקוזז כמעט במלואה בהמשך השנה כאשר בחודשים נובמבר 2009 ובינואר 2010 צפויה העלאת מכסות נוספת (גידול במכסות שווה ערך לירידת מחיר) כך שהיטל המים יוחל על חלק הולך וקטן מסך הצריכה של הצרכנים.

אנו צופים שהמדד הכללי יעלה בשיעור מצטבר של 1.3% בחודשיים הקרובים ואת שנת 2009 צפוי המדד לסיים סמוך לרף העליון של היעד. אנחנו חוזים שב-12 החודשים הבאים יעלה המדד בכ-2%.
 
שוק ההון


במהלך התקופה הנסקרת הוסיף מדד ת"א 100 כ-3% לערכו לאחר עליה של 4.6% בחודש שקדם לה. בארבעת השבועות האחרונים הורגש כי המומנטום החיובי נבלם ואילולא הפתיחה החזקה של עונת הדוחות לרבעון השני בארה"ב המדד עשויי הייה לגלוש לטריטוריה שלילית.

מדד ת"א 100 בחודשים האחרונים (31/05/2009=100):


 
מקור: בלומברג, עיבוד פסגות

הנתונים שהצטברו החל מהשבוע השלישי של חודש יוני הצביעו על חשש הולך וגבר לגבי חוסנה של הצמיחה העתידית. ה-OECDוה-IMFעדכנו תחזית כלפי מעלה את תחזית הצמיחה לשנה הקרובה ואילו הבנק העולמי, שהכתיב את הטון בשוק המניות, דווקא עדכן אותה כלפי מטה. מייד לאחר מכן עליה בשיעור החיסכון של הצרכן בארה"ב ותפנית שלילית בשוק העבודה שם הכינו את הרקע לירידה באמון הצרכנים ולירידות נוספות בארה"ב שמצאו את דרכן גם למדדי המניות בישראל.

החל מאמצע התקופה הנסקרת בעוד מדדי המניות בעולם החלו לגלוש מטה התבסס לו חשש לגבי עונת דוחות בעייתית בארה"ב - חשש שהתבדה עם הופעה מתוזמרת היטב של אנליסטית הבנקים מרדית וויטני. וויטני חזתה עליה ברווחים של הבנקים בארה"ב ויום לאחר מכן פרסם גולדמן זקס דוח חזק במיוחד לרבעון השני שהכה את התחזית. בנוסף, ענקית השבבים אינטל הופיעה עם תחזית רווח טובה מאוד למחצית השנייה של השנה ונתנה דחיפה חזקה גם לסקטור הטכנולוגיה.
 
האפיק הממשלתי - האפיק הממשלתי חזר לעליות. העלייה בשנאת הסיכון שנחזתה בשוק המניות תמכה בזה כשאליה התווספה הודעת הריבית של בנק ישראל שסיפקה רוח גבית לעליות. בהודעה הנלווית להחלטת הריבית נכתב כי נגיד בנק ישראל בדומה לעמיתו מארה"ב מודאג יותר מקצב הצמיחה השלילי ופחות מהלחצים האינפלציוניים. בשוק קיבלו זאת כאיתות שהריבית הן בישראל והן בארה"ב לא תועלה בקרוב.

בסיכום התקופה רשם האפיק השקלי הבינוני (מח"מ 2-5) עלייה של 1.8%, ועלייה של 1.5% נרשמה באפיק הצמוד במח"מ דומה. האפיק השקלי הארוך רשם עלייה של 2.4% והאפיק הצמוד הארוך רשם עלייה של 2.6%.
 
העקום השקלי, הצמוד ופערי התשואות ביניהם לאורך המח"מים השונים:

 מקור: הבורסה לני"ע בת"א, עיבודי פסגות בית השקעות

יום לאחר מדד חודש יוני נצפה פער של 2.9% במח"מ של 4 שנים. פער זה בימים כתיקונם מעניק להערכתנו עדיפות לאפיק השקלי. אולם לאור אי הוודאות לגבי סביבת המחירים אין בשלב זה העדפה בולטת לאחד האפיקים. נדגיש כי עלייה מעבר לרמה זו בציפיות האינפלציוניות (פער שקלי-צמוד) עשויה לייצר עדיפות לאפיק השקלי - אין סיבה כי אינפלציה גבוהה בהווה תגזור אינפלציה ממוצעת מעל הרף העליון של היעד ב-5-6 השנים הקרובות.
 
השוק הקונצרני - השוק הקונצרני הציג עליות נאות לצד יציבות יחסית במהלך התקופה. מדד התל בונד 20 רשם עלייה של 2.8% ומדד התל בונד 40 הוסיף עוד 4.2% לערכו.
קצב ההנפקות ממשיך לעלות כאשר בחודש יוני גויסו 5.9 מיליארד ש"ח באג"ח קונצרני ובסה"כ גויסו כ-16.2 מיליארד ש"ח מתחילת השנה הגוזרים קצב הנפקות שנתי של יותר מ-30 מיליארד ש"ח.

כפי שכתבנו בחודשים האחרונים שוק האשראי החוץ בנקאי מפשיר. חלקן הגדול של ההנפקות עדיין מתרכזות בחברות בעלות דירוג אשראי גבוהה אך בחודש האחרון ניתן לראות גם הנפקות אם כי בהיקף נמוך עדיין, של חברות בעלות דירוג אשראי שלA-ואף חברות ללא דירוג.
 
הנפקות אג"ח קונצרני מתחילת הבנה ע"פ דירוגי אשראי:

 מקור: בורסה לניירות ערך, עיבוד פסגות

חשוב להדגיש שמרבית הגיוסים נעשים ללא ביטחונות מצד המנפיקים וברקע מתגבשים הסדרי החוב ו"תספורות" של חוב שהונפק בשנים האחרונות שאינם מטרידים במיוחד את המשקיעים. התוצאה היא ירידה במרווח בין התשואה של האג"ח הקונצרני לאג"ח הממשלתיות.
 
מרווח התשואות בין אג"ח חברות לאג"ח ממשלת ישראל:

 מקור: הבורסה לני"ע בת"א, עיבודי פסגות בית השקעות

ירידה זו משקפת ירידה משמעותית בתפיסת סיכון של המשקיעים אך זו אינה מתיישבת עם תוואי צמיחה של משק עולמי ומקומי שנמצא במיתון. בנימה אופטימית נאמר כי במידה ותימשך המגמה וגופים בדירוגים נמוכים עוד יותר יצליחו לגייס אזי נוכל להכריז על סופו של משבר האשראי - החוץ בנקאי בישראל.