ישי טופל: "חשיבות מכרעת לשיווק הגנרי של היהלום"

ישי טופל: "חשיבות מכרעת לשיווק הגנרי של היהלום"

ישי טופל פותח את הקדנציה השלישית שלו בהנהלת הבורסה בהצהרה שאינה משתמעת לשתי פנים: "שיווק היהלום הוא השקעה הכרחית לטווח הרחוק".
ישי טופל, בן 54.
לאחר שיחרורו מהצבא למד ליטוש ומיון ובמקביל השלים לימודי תואר ראשון במנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן. עבד כממיין אצל אלחנן שכטר ז"ל ופנה לדרך עצמאית כקניין מלוטש.
חבר בורסת היהלומים מאז שנת 1982. מאז שנת 1984 עצמאי ומאז ראשית שנות ה-90 בעל מפעל ברמת גן המייצא עגולות, מחצאים ומעלה. כיום מתמחה בשיווק מלוטש מתוצרת המפעל שלו ומקניות בשוק המקומי.
ישי לוקח חלק בפעילות הציבורית בבורסה למעלה מעשרים שנה. שימש כבורר במשך שנים רבות והיה חבר ועדת הביקורת של הבורסה. בבחירות שהתקיימו בשנת 2005 נבחר כחבר הנהלת הבורסה. כיהן כנציג הנהלת הבורסה בדירקטוריון מפעלי בורסת היהלומים, כיו"ר ועדת מכרזים וכיו"ר ועדת קבלת חברים ומתמחים. 
בבחירות שנערכו בשנת 2007 נבחר בשנית לכהן כחבר הנהלה. הוא מונה לחבר נשיאות הבורסה וליו"ר ועדה משפטית. במקביל המשיך בתפקידו כנציג הנהלת הבורסה בדירקטוריון מפעלי בורסת היהלומים.
בבחירות שנערכו בשנת 2009 נבחר בשלישית לכהן כחבר הנהלת הבורסה. בקדנציה זו מונה לגזבר ולחבר נשיאות הבורסה.

ישי, בקדנציה הזו מינה אותך הנשיא לגזבר. מה צפוי מבחינה זו בקדנציה הקרובה?

תפקיד הגזבר הוא תפקיד מורכב ואחראי. הנשיא החליט להטיל עלי את המשימה הזו ואני שמח על כך ועל הבעת האמון שלו בי. אחרי שתי קדנציות כחבר הנהלת הבורסה וכנציג של הציבור, אני מוכן ומזומן לקבל עליי את האחריות הזו ואמלא אותה בצורה הטובה ביותר ומתוך דאגה מתמדת לטובת החברים. 

לתפיסתי, כגזבר, התפקיד החשוב ביותר שלי הוא לשמור על הקופה הציבורית של הבורסה ולוודא שהכספים שלנו מנוצלים בצורה הטובה ביותר לרווחת החברים ולקידום הענף.

כיצד אתה מתכוון לעשות זאת?

המשבר הכלכלי העולמי מציב בפנינו אתגרים רבים ומורכבים הן כציבור והן כבעלי עסקים פרטיים. כולנו מכירים את המורכבות של התקופה הנוכחית. לאור המצב אנחנו מתכוונים להמשיך ולהפנות משאבים על מנת לסייע לחברי הבורסה לצלוח את התקופה הזו בצורה הטובה ביותר. נשיא הבורסה, אבי פז, קבע מדיניות של סיוע לחברים והקציב בקדנציה הקודמת תקציב של למעלה ממיליון ₪ לטובת סיוע לחברים. אני מעריך שגם בתקופה הנוכחית נקצה משאבים לצורך זה ונסייע לחברים להתמודד עם קשיי התקופה. במקביל נמשיך גם לשמור על הנכסים של הבורסה ונדאג גם להגדיל אותם.

עלינו להתנהל כל הזמן בין שני הקטבים האלה ולשמור על איזון נכון ביניהם - מצד אחד אנחנו דואגים לחברים ומצד שני, במקביל, אנחנו חייבים לדאוג לקופה הציבורית ולא להתנהל בפזרנות.  הקדנציה הזו תעמוד בסימן של איזונים עדינים בין שני המישורים הללו. תפקידי כגזבר הוא לדאוג לכך שכל הכספים יתועלו בצורה האופטימלית תוך חסכון בהוצאות. ההנהלה תמשיך לסייע לחברים הנמצאים במצוקה ככל שיידרש גם בעתיד. לא לחינם, אנחנו משתמשים בביטוי "משפחת הבורסה". זה לא ביטוי ריק מתוכן. משפחה מוצאת את הכוחות והמשאבים לסייע לכל אחד מבניה כשהוא נזקק לכך.

מתי להערכתך נצא מהמשבר הכלכלי הנוכחי?
 
אני מקווה ומאמין שראינו כבר את נקודת השפל של המשבר הזה ומכאן והלאה הדברים רק ילכו וישתפרו. אנחנו מרגישים את התזוזה בשווקים ורואים את ההתעוררות של המסחר. נראה שזה יהיה תהליך איטי ואנחנו חייבים להמשיך ולהתנהל בזהירות ובשיקול דעת מבחינה עסקית.

כחבר נשיאות הבורסה, מה מתוכנן לקדנציה הקרובה?

אחד הנושאים המרכזיים שעומדים על הפרק הוא קידום השיווק הגנרי של היהלום. זה נושא שנשיא הבורסה מקדם כבר זמן רב גם בתוקף תפקידו כנשיא הפדרציה העולמית וגם במסגרת תפקידו בבורסה הישראלית. אני חושב שאי אפשר להגזים בחשיבות של הנושא הזה. חשוב מאוד שנשקיע בחיזוק המותג שלנו – היהלום. דווקא לאור מה שקורה בשווקים הפיננסיים בעולם בשנה האחרונה חשוב לקדם ולשמר את הערך של היהלום לא רק כאבן חן יוקרתית אלא גם כאפיק השקעה בטוח לטווח הארוך.   אין לי ספק שלאורך זמן הערך של היהלום כמותג רק יתחזק. בעיניי מדובר בעשייה חשובה באופן בלתי רגיל.

מה תאמר למי שיאמר שאת פירות המהלך הזה ניתן יהיה לקצור רק בעוד מספר שנים?
 
גם אם לא נראה את הפירות של ההשקעה הזו מיד, מדובר בהשקעה חשובה ומשתלמת בכל קנה מידה. אני מאמין שעבודת מיתוג נכונה תניב פירות ורווחים רבים לתעשייה כולה. במקרה הזה חשוב גם לשלב כוחות לכל רוחבה של התעשייה. לכן, אני שמח שהיצרניות הגדולות, חברות התכשיטים והפדרצייה העולמית משלבות ידיים בפרויקט הזה. כולנו, לכל אורך צינור הייצור, נפיק רווחים מההשקעה הזו בעתיד.

מה להערכתך הציר המרכזי עליו צריך להישען המיתוג הזה?
 
לאורך דורות נחשב היהלום להשקעה רבת ערך. היהודים בגולה הבינו את הפוטנציאל שלו והעבירו את הידע והאבנים מדור לדור. צריך להחזיר לאנשים את האמון ביהלום ככלי להשקעה והדרך לעשות זאת היא באמצעות שיווק נכון וחכם. צריך להבליט את הערכים המוספים שיש ליהלום על פני כל מותג יוקרה אחר – היהלום לא מתיישן, הוא שומר על ערכו, ניתן לממש אותו ברמה הפיננסית ומעל לכל הוא ללא כל ספק המותג מספר אחת בעולם בכל מה שנוגע להבעה של אהבה, נאמנות ונצחיות. השילוב בין כל הערכים האלה הוא שילוב מנצח – צריך רק לשווק אותו נכון.  

כיצרן, מהי התחושה שלך לגבי המצב הנוכחי בשוק היהלומים?

אני יכול לומר שאצלנו יש תחושה של שיפור מסוים. אני לא יכול להגיד שמדובר בשינוי גורף, אבל הוא מורגש. אני מאוד מקווה שהרגשת השיפור הזו תהפוך למגמה שתבשר את סופו של המשבר הכלכלי העולמי ואת סופה של התקופה המורכבת שעוברת על ענף היהלומים.

יחד עם זאת, אני חייב להגיד שאני מאמין בלב שלם שיהלומים היו בעבר ויהיו בעתיד מוצר נחשק. היהלום הוא יצירת פאר של הטבע וכל יהלום הוא ייחודי ומיוחד. הייחודיות הזו בשילוב עם הזוהר הטבעי של היהלום הם שני מרכיבים שלא ניתן להתעלם מהם.

בהקשר הזה, חשוב לי להדגיש שאני מתרשם בצורה יוצאת דופן מהעוסקים בענף בארץ ומהאופן שבו אנחנו מתמודדים עם המשבר כאנשי עסקים. הנהגת הענף והיהלומנים מגלים כולם עמידות, גמישות ואחריות – זה פשוט נהדר לראות את זה. אלו ימים לא קלים, אבל מחמם את הלב לראות את המאמצים המשותפים שנעשים פה וגם את ההצלחות.

ממרום הוותק שלך בתחום, איזו עצה אתה יכול לתת לבני דור ההמשך שמתחילים דרך עצמאית דווקא בתקופה הזו?
 
מהניסיון שלי למדתי שנושא הבידול הוא בעל חשיבות אדירה ביצירת עסק משגשג. חשוב מאד לבדל את עצמך מאחרים ולהבליט ולהדגיש את הייחוד שלך. במקרה שלנו הייחוד הוא השירות הסבלני והמקצועי שאנחנו מעניקים ללקוחות שלנו.  כשהתחלנו את דרכנו במפעלTopDiam התמקדנו בעיקר בשוק האמריקאי ולאט לאט התרחבנו גם לשוק האירופי. אנחנו מייצרים בארץ – חצאים עד גדולות ומקיפים את כל התחומים. הדבר הכי חשוב מבחינתנו, הוא לא רק להיות מקצועיים בעבודה אלא גם לתת ללקוחות שלנו שירות אישי וטוב ככל הניתן. נאמנות היא כביש דו סטרי ואני מאמין שהלקוחות שלנו נאמנים לנו כי הם יודעים שאנחנו תמיד נהיה נאמנים כלפיהם.

בכלל, אם צריך לצייד יהלומן מתחיל, או יהלומן שמבקש להשתפר ולשפר את עסקיו, בעצה – העצה שלי היא "תחשבו על הלקוח שלכם בכל צעד שאתם עושים".

עצה נוספת, לא פחות חשובה בעיניי, היא להתחיל מלמטה. אני ידעתי בגיל מאוד צעיר שאני רוצה להיות יהלומן. לאבי הייתה חנות תכשיטים ובגלל החנות הבנתי כמה אני רוצה לעסוק בתחום הזה. בגיל 16 התחלתי לעבוד בענף. עברתי את כל השלבים ולמדתי אותם בעשר אצבעותי עד שלבסוף הפכתי לבעל עסק. רק לימוד ועשייה של כמה שיותר שלבים בשרשרת הייצור מאפשרת להבין את התעשייה בצורה הטובה ביותר ולנהל עסק בצורה המיטבית. אני מאמין שקיצורי דרך וקפיצות לא מיטיבות עם עסקים ועם מי שמנהלים אותם.

לסיכום בשתי מילים מה המוטו שלך בחיים ובעסקים?
החיים מעמידים אותנו כל הזמן בצמתים מורכבים וקשים. אנחנו כל הזמן צריכים לקבל הכרעות לא פשוטות גם בנושאים פרטיים וגם בנושאים עסקיים ולדעתי הדבר שהכי פוגם בשיפוט שלנו וביכולת לקבל החלטות נכונות זה כעס ועצבים. בקיצור – אם אני צריך לבחור מוטו שמורכב משתי מילים אז אני בוחר ב"סבלנות וסובלנות".